Facebook6Scoops

Srpski pasulj
Prep Time:
12 Hours
Cook Time:
2 Hours
Ready In:
2 Hours 2 Minutes
Ingredients:
2kg pasulja
voda
mirodjija
Directions:
Pasulj, za razliku od većine drugih namirnica, zahteva i prethodne pripreme. Pre nego što se zaista bacite na spremanje pasulja, potrebno je da dotični odleži jednu noć u šerpi punoj vode, da bi nabubreo i omekšao, sto će umnogome olakšati posao vašem stomaku.

Napokon, kada je prošla ta burna noć u kojoj je pasulj ležao u vodi, počinje igranka bez prestanka. Prospete vodu u kojoj je bio pasulj, stavite drugu, pa na ringlu (naravno, pasulj je i dalje u šerpi). Voda proključa, sačekate 10-15 minuta, pa opet prospete vodu i sipate novu, pa onda ona proključa, pa opet. Ovaj postupak je prilicno zamarajući, ali, u što više voda skuvate pasulj, to će on biti ukusniji i manje će da nadima.

Kada ste nakon treće proključale vode rešili da je pasulju dosta, onda uzmete glavicu ili dve crnog luka (u zavisnosti koju količinu pasulja spremate), udinstate ih u posebnoj šerpici, pa potom stavite u posudu gde je pasulj. Po želji, možete dodati i suva rebra i/ili slaninicu, kako već volite. U sve to sipate manje ili više vode, u zavisnosti od toga da li spremate čorbast pasulj ili prebranac (za prebranac vam je potrebno vise crnog luka, a na kraju višak vode odlijete i stavite pasulj u rernu da se zapeče). Možete, zbog boljeg ukusa, staviti i jednu celu papriku, i/ili narendati jednu šargarepu. Od začina, na početku stavite 2-3 zrna bibera i jedan list lorbera (lovora), ali lovor nemojte držati sve vreme, već ga nakon 10-ak minuta izvadite. Na kraju cele priče, dodajte prethodno naseckan češanj belog luka i alevu papriku uprženu pre toga sa brašnom na malo domaće svinjske masti.

Comments

Fix this post |Report post |unknown source


6Scoops Keyboard Shortcuts

Click anywhere to close